Bornholm er Danmarks fedeste træningsbane

 
Skovstier, klippestier, redningsstier, cykelveje, gedestier, lange, hurtige grusstrækinger, masser af utrafikeret asfalt. En tur på kanten af havet, mens solen synker. Havluften, mens man stille cruiser ned fra Hammershus, på langs af forbjerget mod Hammerhavn...

...trappe-træning op og ned ad trinene på Jons Kapel og returløb, mens solen slikker det vilde vand mellem klippestenene. En brutal tre kilometer lang opstigning. Op. Op. Op til stenbruddet. En stille vintermorgen - restitutionstur i skoven. I læ for vinden. Med søgende rådyr og rovfugleskrig. Den obligatoriske lysegrønne forårstur i bøgeskoven...

Bornholm er som skabt til fysisk aktivitet, og den 35-årige ultraløber Peter Bøgevig er ikke i tvivl: Bornholm har alt. Siden december 2007 har han boet og trænet på Bornholm.

- Efter 20 år følte jeg mig færdig med storbylivet. Naturen kaldte på mig. Jeg tog et års karrierepause, som det kaldes. Købte et hus i Nyker - godt hjulpet på vej af lejlighedsprisernes himmelflugt i København og de lave huspriser på Bornholm, fortæller han.

- I dag har jeg god tid til at træne og gøre lige præcis, dét jeg har lyst til. Jeg var helt overbevist om, at jeg senere ville fortryde det, hvis ikke jeg prøvede drømmen om at bo på Bornholm af.

- Min beslutning modnedes under Etape Bornholm 2006, hvor jeg kom hele øen rundt. Og der var pokker til forskel på søerne, kystvejen, Frederiksberg Have og Dyrehaven - og så de muligheder, der er på Bornholm. Bornholm er simpelthen Danmarks fedeste træningsbane.

Transformationen fra 'storby-inkarneret skrivebordsmenneske til 'naturafhængig ultraløber' har ikke taget Peter Bøgevig mange år.  I 2005 inviterede en ven ham med til et halvmaraton. 

- Hvis han kunne, så kunne jeg da også. Selv om det måske ikke var kønt, så gennemførte jeg - næsten uden træning. Og det var første gang siden militæret, at jeg for alvor fik sved på panden.

Inden udgangen af 2005 blev det til 11 halve og et helt maraton. Transformationen var i gang.

- Ja, det var en bacille med bid i.

Peter nærmer sig nu sit 20. maraton. Træner mellem 80 og 200 km om ugen. I kalenderen frem til september står der 60 km i Albertslund, 5 x maraton i Skövde, Bornholm 48 timer og 1205 km på 17 dage i Tyskland. Og så alle de andre løb.

- Også her er Bornholm fantastisk. Der er tilbud til enhver løber.

- Etape Bornholm, Almindingsløbet med 800 deltagere, grandprix-serien med 14 løb, 100 km, flere maratons, 6-12-24-48 timers høb. Hertil kan så lægges en lang række mindre løb, en lang række bornholmske mesterskabsløb, lokale klubmesterskaber i maraton, Cross Cup og træningsløb med videre. Jeg tror ikke, at der er ret mange steder på kloden, hvor der bliver slidt så mange løbesko pr. indbygger som på Bornholm. Der er helt vildt mange tilbud.

- Men det vildeste og sjoveste løb jeg har deltaget i var Crossmaraton i marts 2008, som jeg vil betegne som Danmarks mest ekstreme løb. Fire etaper over to dage med de vildeste stigninger, der findes på Bornholm, 16 gange igennem Blykobbe å, op og ned i granitbruddet, rutscheturene ned af skærvebunker og masser af mudder. Én af etaperne måtte kun gennemføres med styrthjelm.

- Bornholm er et fedt sted at træne. Selv vinteren er fantastisk. Så jeg bliver boende, når min 'karrierepause' på et tidspunkt udløber. Jeg kan egentlig godt forstå, hvis nogen synes, at ultraløberne virker bindegale.

 

- Men dét at løbe er en stor del af min livskvalitet. Glæden ved at lade kroppen gøre dét, den er skabt til. Glæden ved at komme ud og være en del af naturen. Jeg tror, at glæden ved fysisk aktivitet ligger helt naturligt i os, som en arv, der blot skal genopdages.

af info@bornholm.biz / 11.06.2008
 
Tilflytterguide

Download tilflytterguide med artikler om folk og familier, der har »gjort det«.