Vi blev mere og mere overbeviste om, at vi skulle tilbage

 
Jonas Madsen og Mette Beyer nåede lige akkurat at flytte deres ejendele fra København til deres nye hjem i Nexø, inden den værste snestorm, bornholmerne har oplevet i årevis, satte ind. Dagen efter slap deres held imidlertid op, da deres bil satte sig uhjælpeligt fast i en kæmpe snedrive lige uden for deres vinduer.

- Der gik heldigvis ikke mange sekunder, så stod vores genbo klar til at hjælpe. Og lige dér følte jeg virkelig, at jeg var kommet hjem. Herovre lægger man mærke til hinanden, man hilser på alle naboerne, og man passer på hinanden. Det har vi savnet i København, siger Jonas.

Jonas og Mette er nemlig ikke nye bornholmere, men er vendt tilbage til øen efter en årrække i København.

De er begge både født og opvokset på Østbornholm - Jonas i Snogebæk og Mette i Listed. For ni år siden, mens de begge var elever på Bornholms Gymnasium, blev de kærester. Og det holdt hele vejen frem til studenterhuen.

Da så Jonas ville til København for at studere engelsk og samfundsfag på Københavns Universitet, besluttede Mette sig for at tage med og søgte ind på Den Sociale Højskole.

Men ikke uden betingelser. "Jeg er et udpræget familiemenneske og har hele min familie på Bornholm. Så hvis jeg skulle med til København, var mit krav, at vi skulle tilbage til Bornholm igen, når vi var færdige med vores uddannelser", siger hun med et stort smil.

Jonas skynder sig at tilføje, at han var helt med på tanken om, at hans fremtid på længere sigt lå på Bornholm. Og selv om de begge blev glade for at bo i København, rokkede det ikke ved deres ønske om at komme hjem til øen igen.

- Vi har haft det rigtig fint i København. Alligevel blev vi med tiden bare mere og mere overbeviste om, at vi skulle tilbage igen. Vi vil gerne have nogle børn på et tidspunkt, og der er ikke noget sted, der er bedre at vokse op end Bornholm. Både Mette eller jeg har haft en fantastisk barndom her på øen, siger han.

Parret nåede at bo i København i godt fem år. Mette blev først færdig med sin uddannelse som socialrådgiver og arbejdede derefter et år i Hvidovre Kommune, mens Jonas gjorde sit speciale færdig. Og selv om de derefter egentlig ikke havde hastværk med at komme hjem til Bornholm - det kunne da godt vente et år eller måske to - så gik det hele pludselig lynhurtigt.

- Jonas fik tilbudt en stilling som lærer på Bornholms Gymnasium, og så var det bare om at slå til. Så i løbet af få uger havde vi både fundet et byhus i Nexø, og jeg havde fået job som jobkonsulent i Bornholms Regionskommune. Vi har bare været smadderheldige, og lige nu føles det bare så rigtigt, siger Mette.

Selv om parret er begejstrede for at være kommet hjem, erkender de dog også, at der vil være ting - og især mennesker - i København, som de kommer til at savne.

- Selvfølgelig vil der det. Men man kan ikke få det hele. Og vi føler, at vi får mere, end vi har sagt farvel til.

af info@bornholm.biz / 15.08.2012
 
Tilflytterguide

Download tilflytterguide med artikler om folk og familier, der har »gjort det«.